Grecja to nie tylko błękitne wody, piękna pogoda, starożytna architektura, piaszczyste plaży i pyszna kuchnia. Można liczyć także na wyśmienite trunki. Do wyboru są rozmaite greckie alkohole. Na pierwszym miejscu znajduje się wino, ale warto spróbować także lokalnego bimbru, słynnego koniaku.

Jakie są najpopularniejsze greckie alkohole?

Greckie wino idealnie sprawdza się w roli dodatku do obiadu. Jest ono powszechnie dostępne, można liczyć na atrakcyjne ceny. W Grecji mają wiele szczepów winorośli charakterystycznych dla konkretnych regionów. Dominuje białe wino, które Grecy najczęściej piją w połączeniu ze spritem. W ten sposób zapewniają sobie uczucie przyjemnego orzeźwienia podczas upalnego, słonecznego dnia. W Grecji dostępne jest także piwo, ale nie cieszy się sporą popularnością. Wybór pada zwykle na Amstel, Heineken i Mythos. Kraj jest znany także ze słynnego koniaku w postaci Metaxy z ekstraktem ziołowym i dębowym aromatem.

Grecy lubią coś mocniejszego, czyli anyżowe Ouzo. Zawiera ono prawie 50% alkoholu. Rewelacyjnie nadaje się do ugaszenia pragnienia. Bardzo często rozcieńcza się trunek z wodą, uzyskując napój o mleczno-białym zabarwieniu. Ouzo idealnie pasuje do wyrazistych potraw. Na uwagę zasługuje również grecki bimber, czyli Tsipouro. Powstaje z resztek pras winogronowych. Najczęściej pije się go po posiłku w celu pobudzenia trawienia. Grecką wódkę podaje się zwykle z lodem, służy także do przygotowywania drinków. Bardzo często serwuje się ją z sokiem pomarańczowym lub cytrynowym. Ciekawym połączeniem jest także wódka i napój energetyczny Red Bull.